Inspiratie uit Finland - Mobiele barrière

Er is iets bijzonders gebeurd. Één van de structurele oplossingen die wij voorstellen voor het afvalprobleem in het kanaal te Brussel is de plaatsing van een groene, mobiele afvalbarriere voor de sluis van Molenbeek, of elders in het kanaal. Deze barriere werkten we in 2020 technisch en financieel uit samen met baggerbedrijf DEME. De barriere werd toen geschat op een kostprijs van 226.000 euro.

Wij dachten dat we een unieke barriere hadden uitgewerkt maar plotseling vertelde één van de deelnemers van onze kajakactiviteit dat er al zo’n barrière in Finland bestaat!

The finse barrière

We zijn deze barrière in het Lempäälä-kanaal in het zuiden van Finland gaan bezoeken om deze te bestuderen.

De barrière lijkt erg op ons ontwerp en werd al in 2008 geïnstalleerd. Maar het doel van deze barrière is heel anders. 

Het Lempäälä-kanaal wordt gebruikt om het waterpeil van het nabijgelegen meer te reguleren en dit kan sterke stromingen in het kanaal veroorzaken. Daarom hebben de Finnen deze barrière geïnstalleerd om te voorkomen dat boten tegen de sluis botsen. Tijdens de regulatie van het waterpeil wordt de barrière gesloten en wanneer boten moeten passeren, wordt deze geopend.

Hoe werkt het?

Deze barrière is een drijvende stalen constructie die aan één uiteinde aan de kanaalwand is verankerd en aan het andere uiteinde is voorzien van vergrendelingen op zowel de barrière als de kanaalwanden om deze in geopende of gesloten positie te houden. Er is een onderwaterpropellermotor die het mogelijk maakt de barrière te openen en te sluiten, en deze wordt bediend vanuit de nabijgelegen bedieningskast.

Om de barrière te openen en te sluiten, mag er geen stroming in het kanaal zijn. Rode knipperende waarschuwingslichten zijn aangebracht op de barrière en langs het kanaal om het naderende waterverkeer te waarschuwen wanneer de barrière gesloten is.

In de winter (van november tot april) is de barrière altijd gesloten vanwege het ijs. Het kanaal is in die periode ook gesloten voor verkeer. In de lente is de barrière overdag geopend voor waterverkeer en ’s nachts gesloten voor het reguleren van het waterniveau van het meer.

De arm

Deze barrière is een drijvende stalen constructie waarop je kunt staan.

Het verankeringspunt

Stalen kolom die de barrière aan één uiteinde op zijn plaats houdt.

De vergrendelingen

De vergrendelingen van de barrière houden deze op zijn plaats. Er is een vergrendeling voor de geopende positie en één voor de gesloten positie. Op de kanaalwanden bevinden zich tegenhangers voor de vergrendelingen.

De onderwaterpropeller

Een elektrische propellermotor die in beide richtingen kan draaien door simpelweg de draairichting van de propeller te veranderen.

Hoe zit het met een afval barriere in Brussel?

Na ons voorstel van barriere in 2020 startte de Haven van Brussel een studie over het afvalprobleem in het kanaal. Deze studie onderzoekt alle mogelijkheden wereldwijd om afval uit waterwegen te halen alsook ons voorstel. De studie is echter reeds zeer lang geleden gestart, heeft meer dan een jaar op pauze gestaan en we ontvangen er geen nieuws meer over. We hopen dat de studie weldra zal afgerond worden en dat een ambitieuze oplossing gekozen zal worden. De Finse barriere kan in het voordeel spelen van ons voorstel van groene mobiele afvalbarriere maar een bellenscherm is ook een mogelijkheid.