Canal It Up plaatst borden voor weggebruikers die onwetend bovenop rivier de Zenne rijden

Onbekend is onbemind, dat geldt ook voor een rivier. Sinds 150 jaar stroomt de Zenne ondergronds door Brussel en sinds de overkapping is ze effectief verdwenen uit het straatbeeld, niets wijst op haar aanwezigheid. Daarom installeerde Canal It Up vandaag verkeersborden langs de hele ondergrondse loop van de rivier in Brussel om haar aanwezigheid duidelijk te maken.

Van station Brussel-Zuid over de kleine ring en Sainctelette tot aan Jules De Trooz, dagelijks rijden tienduizenden auto’s over en op de ondergrondse rivier. Het overgrote deel van deze bestuurders zijn hier helemaal niet van op de hoogte. Wanneer je op de autostrade over een kanaal of rivier rijdt zie je altijd een bord met de naam van die waterloop. Dit lijkt in Brussel vergeten te zijn.

De rivier is 150 jaar geleden ondergronds gestopt aangezien ze gebruikt werd als open riool maar ook om overstromingsgevaar tegen te gaan. En tot op de dag van vandaag is de rivier niet duidelijk aanwezig in het straatbeeld. Daar hebben wij nu verandering in gebracht. Tienduizenden weggebruikers per dag kunnen op onze aangebrachte borden de naam van de rivier lezen en eruit opmaken dat ze op die plek ondergronds in twee tunnels stroomt.

Dit doen we om aandacht te vragen voor de rivier. Velen weten niet van het bestaan van de rivier af en diegenen die wel op de hoogte zijn weten niet waar ze juist stroomt. Het is moeilijk om te geven om iets dat je onbekend is. En de rivier heeft wel degelijk onze aandacht nodig. Ook vandaag nog wordt bij regenweer aanzienlijke hoeveelheden rioolwater geloosd in de Zenne. Wij maakten net de analyse van het aantal riooloverstorten in 2023. In 2023 waren er aan Sainctelette 66 dagen met riooloverstorten naar de Zenne (en 32 overstortdagen naar het kanaal). Dit is al een serieuze daling t.o.v. de 80 en 100 overstortdagen de twee jaren ervoor, in 2022 werd de Sainctelette overloop geoptimaliseerd, maar nog steeds veel te veel. Een overloop zou slechts enkele keren per jaar gebruikt mogen worden bij de meest hevige regenbuien.

Vandaag heeft Brussel zichzelf nog geen objectief vooropgesteld ter uitfasering van de riooloverstorten noch om ze te verminderen naar een veel lager aantal. Dit in tegenstelling tot steden als Parijs, Londen en Kopenhagen. Komt dit door het ontbreken van een stimulans voor de onzichtbare rivier? Wij hopen dat wanneer meer mensen afweten van het bestaan van de rivier, Brusselaars en pendelaars, we sneller tot een gezonde rivier zullen komen vol biodiversiteit en zonder riooloverstorten. Een stap in de goede richting zou misschien kunnen zijn dat Brussel onze borden omzet in echt officiële verkeersborden om de Zenne zichtbaarheid te geven?

(voor meer informatie over de Brussels riooloverstorten kan je hier terecht)

Bekijk hieronder waar we allemaal panelen ophingen.