Petitie voor statiegeld afgerond !

Ja, we zijn er geraakt! Na 12 lange maanden, veel doorzettingsvermogen, een paar kouden dagen op straat om de mensen aan te spreken en wat pijn in de pols van alles te nummeren – we hebben ze allemaal, de 15.000 handtekeningen!

Waarvoor, zeg je? Voor onze petitie ter invoering van:

  • statiegeld op blikjes en plastic flesjes
  • het gebruik van meer herbruikbare verpakkingen
  • het promoten van gerecycleerd plastic boven virgin plastics.
Tijdens de kajak vaartochten die we het hele jaar door organiseren, komen we altijd tot dezelfde constatering: 35 à 40% van het opgeviste afval bestaan uit blikjes en plastic flesjes. En dus, in plaats van ze uit het kanaal te halen, leek het ons beter om te vermijden dat ze erin terechtkomen. Voorkomen is beter dan genezen! Daarom hebben we vorige zomer een petitie gelanceerd om 15.000 handtekeningen te verzamelen en zo het recht tot een hoorzitting voor het Vlaamse en Brusselse parlement te verkrijgen, zoals Régine Florent het ook voor het Waalse parlement heeft ondernomen.
Maar waarom statiegeld ? Omdat de blauwe zak efficiënt is enkel voor dranken die binnenshuis geconsumeerd worden. Het vermijdt helemaal niet dat zwerfvuil in de natuur terechtkomt. Fost Plus werkt ook hele campagnes uit, zoals De Mooimakers in Vlaanderen en BeWapp in Wallonie. Ze zetten de mensen aan om zwerfvuil op te rapen door te ploggen, plandelen, plajakken, plemmen en zelfs plissen, je kan het niet gekker bedenken. Veel effect hebben de campagnes ook blijkbaar niet want de zwerfvuilcijfers blijven elk jaar naar omhoog gaan. En het probleem van deze strategie is dat de volledige schuld naar de consument wordt toegeschoven om de industrie buiten schot te houden. En dat is juist de industrie die tegen de invoering van statiegeld strijdt omdat de verantwoordelijkheid voor de productie en het beheer van verpakkingen niet willen nemen.
Dat noemt verschuiving van verantwoordelijkheid en is niets nieuws, gebeurt wereldwijd en sinds zeer lang. Dezelfde tactiek wordt bijvoorbeeld ook toegepast in het klimaatdebat door fossiele brandstofbedrijven. Individuele acties en respect zijn zeker nodig maar zonder systeemverandering zullen ze het probleem niet oplossen, beide zijn nodig.

Nederland voerde vorig jaar statiegeld in voor plastic flesjes en breidt het uit naar blikjes eind dit jaar, Duitsland voerde het systeem al in 2002, Zweden in 1984. Daarnaast hebben bijvoorbeeld Denemarken, Kroatië, Estland en Noorwegen ook statiegeld en zijn nog meer landen van plan het binnenkort in te voeren. De efficiëntie van dit systeem is niet meer te bewijzen.

Natuurlijk zal de industrie de portefeuille in handen moeten nemen. Natuurlijk zal het nodig zijn om een verzamelingssysteem in te voeren. Maar statiegeld zal ook de gemeentes miljoenen aan opruimkosten sparen, vuilbakken zullen veel minder snel volraken en het is een stap dichterbij een circulaire maatschappij en een properdere natuur. Dus waanneer beginnen we ?

Bedankt aan iedereen die de petitie heeft getekend om een verschil te maken, aan de deelnemers van onze vaartochten, aan de hele Canal It Up team, aan Régine Florent, Klimaan, Marc Kayak, Couleur Café, Gentse Milieufront, Gezondheidsmarkt De Vrije Natuur, Nature & Découverte, Food Hub, Färm, Fox & Cie, Propere Strandlopers, aan al diegene die we vergeten zijn en vooral ook aan onze toegewijde mama’s!

KLEINE RECAP VAN SOMMIGE ACTIES