Onze hoorzitting in het Vlaams parlement ten voordele van statiegeld op blikjes en plastic flesjes
De publieke hoorzittingen zijn afgelopen. Het Vlaams parlement heeft nu 4 maanden de tijd om een antwoord te formuleren op onze vraag. Bijkomend moet het parlement ook een antwoord bieden op het resolutievoorstel van Groen en Vooruit over dezelfde kwestie: het invoeren van statiegeld en meer herbruikbare verpakkingen.
Voor het einde van dit jaar verwachten we een beslissing!
Naast ons hebben Bond beter leefmilieu, Recycling network Benelux en de vereniging der boeren ook sterk gepleit voor het invoeren van statiegeld. Een Nederlandse ambtenaar was aanwezig om meer uitleg te geven over de positieve resultaten die 1 jaar na het invoeren van het statiegeld al te zien zijn.
Fost plus, Comeos en Fevia hebben, niet verbazingwekkend, tegen het systeem gepleit. Ze hebben veel tijd in beslag genomen om te benadrukken hoe goed hun systeem van afvalinzameling werkt en woorden als ‘globale aanpak’, ‘intelligent systeem’, ‘innovatief’ en ‘gedragsverandering’ werden tientallen keren herhaald. Comeos heeft ook durven zeggen dat statiegeld de burger zou straffen en dat het een oneerlijk, en associaal systeem is. Zij willen blijven inzetten op sensibilisatie campagnes en opruimacties met burgers. Alsook hebben ze hun voorkeur voor een digitaal systeem geuit. Hierbij zou je met een applicatie op je telefoon, gekoppeld aan je bankrekening, ieder blikje en plastic flesje moeten scannen voor je het weggooit terwijl je ook de vuilbak zelf moet scannen. Zou jij dit doen? Ze stelden het voor als een gebruiksvriendelijke oplossing…
Comeos haalde aan dat er een partij miste tijdens de hoorzittingen: de burgers zelf. Ze hebben duidelijk niet meegeluisterd naar het eerste deel van de hoorzitting de eerste dag, onze aanwezigheid vertegenwoordigde 15 700 burgers die onze petitie hebben ondertekend.
Ovam heeft uitgelegd dat er geen trend terug te vinden is in de zwerfvuil data. Vetrekkende in 2015 met zeer veel zwerfvuil is er vandaag geen verbetering of verslechtering vast te stellen terwijl de industrie al die jaren de tijd heeft gehad om de situatie te verbeteren, dat gebeurde niet.
De VVSG (Vereniging van steden en gemeenten) heeft duidelijk aangegeven dat er verandering nodig is waarbij statiegeld de enige geloofwaardige oplossing is.
Fingers crossed! We zullen jullie op de hoogte houden van de evolutie. Volgende stap is het Brussels parlement.
We zouden iedereen nog eens willen bedanken voor het doorsturen van jullie handtekeningen, voor de kajaktochten op het kanaal. Bedankt aan het Canal It Up team, Régine Florent, Gents MilieuFront – GMF , Klimaan , Marc Kayak, Proper Strand Lopers, Gezondheidswinkel de vrije natuur en al de anderen die we nog vergeten.
De volledige hoorzitting is hier terug te vinden:
Kom hier te weten hoe we tot in het parlement geraakten.
Bekijk hier ook de video die we maakten om aan te tonen dat het voorstel van de industrie om een digitaal statiegeld systeem in te voeren nooit kan werken. Het zwerfvuil zal er niet mee verminderen. Wat er wel zou gebeuren is het bewaren van de status quo.