Zero-waste workshops voor lagere scholen: Bewustwording en oplossingen

Onze kajakactiviteit is momenteel niet toegangkelijk voor leerlingen van de lagere school. We streven er echter wel naar om hier in de toekomst verandering in te brengen. Maar ondertussen organiseren we workshops in lagere scholen om bewustwording te creëren rond het gebruik van plastic.

Het merendeel van het afval dat we uit het kanaal halen bestaat uit plastic. Om de milieu-impact van plasticvervuiling te verminderen moeten we ons dagelijks plasticgebruik verminderen. Door kinderen voor te lichten over de schadelijke effecten van plastic en mogelijke oplossingen voor het probleem van plasticvervuiling, streven we ernaar een nieuwe generatie op te voeden die actief deelneemt aan het verminderen van plastic in onze omgeving.

We organiseren workshops in de regio Brussel voor leerlingen van het 4e, 5e en 6e leerjaar. Tijdens deze workshops identificeren kinderen wegwerpvoorwerpen en plastic verpakkingen die ze dagelijks gebruiken. Ook onderzoeken we de milieu en gezondheidsproblemen die verband houden met de grote hoeveelheid aan plastic die dagelijks wordt geproduceerd en gebruikt. En om het effect van afval op het milieu beter te begrijpen, gaan we zwerfvuil opruimen op het schoolplein of in een nabijgelegen park. Op die manier kunnen de kinderen het probleem zelf waarnemen.

In het tweede deel van de workshop zoeken de kinderen naar duurzame en herbruikbare alternatieven voor de geïdentificeerde producten en voorwerpen en testen ze bestaande herbruikbare producten uit. Ons doel is hen te inspireren om “plastictariërs” te worden, dat wil zeggen mensen die actief het gebruik van plastic verminderen.

Als je een leraar van de lagere school bent en geïnteresseerd bent in een workshop, neem dan contact met ons op via e-mail: info@canalitup.org of vul het contact formulier in. 

Wordt jij Plastictariër?

Hier zijn drie eenvoudige manieren die iedereen in zijn dagelijks leven kan toepassen om plastictariër te worden:

  • Gebruik een drinkbus en vul deze met kraantjeswater. Plastic waterflessen zijn het item dat we het meest terugvinden in het Brussels kanaal en de helft van de flessen zijn flessen voor water. Kraantjeswater is goed voor de gezondheid en het milieu, en het is ook kostenefficiënt. Breng overal je eigen drinkbus mee en vraag naar kraantjeswater.
  • Gebruik herbruikbare zakken voor groenten, fruit en je andere inkopen. Deze zakken vervangen de wegwerpzakken van plastic. Neem ze ook mee naar de markt en weiger de plastic zakken die je worden aangeboden.
  • Kies voor vaste zeep en shampoo. Deze producten zijn gemakkelijk verkrijgbaar en hebben geen verpakking nodig, in tegenstelling tot vloeibare zeep en shampoo in flessen. Het is een snelle en gemakkelijke overwinning!